Home » Onderhoudsstaat – verduurzaming

Stap 2. Onderhoudsstaat (terug naar stappenplan)

Huidige opgaven: Welke gebouwdelen of installaties zijn op termijn aan onderhoud toe of moeten vervangen worden?

Gebouwen en installaties vereisen regulier onderhoud en apparaten zijn op termijn afgeschreven. Het uitgesteld onderhoud aan uw pand en installaties kan leiden tot een hoger energieverbruik. Verduurzaming begint dus bij een goede staat van onderhoud.

Goed zicht op aankomende werkzaamheden kan helpen bij het opstellen van een goed (meerjaren)plan voor duurzaam erfgoed. Wanneer bijvoorbeeld een dak onderhouden moet worden, een keuken gerenoveerd of een Cv-ketel vervangen zijn dit natuurlijke momenten om te verduurzamen.

Specialisten voor ondersteuning

  • Onderhoudsinspecties: Monumentenwacht, restauratiespecialisten (architect, aannemer, adviesbureau of vanuit een specifieke discipline zoals schilder- of stucwerk)
  • Gemeenten: hebben een goed beeld van deskundigen die in uw omgeving actief zijn. Ook bij het Steunpunt Libau, de Monumentenwacht Groningen en het Erfgoedloket Groningen zijn veel deskundigen bekend. Buiten het bevingsgebied kunt u ook terecht bij het Steunpunt cultureel erfgoed en/of de Monumentenwacht in uw provincie.

(terug naar stappenplan)