Home » Kennisbank » Duurzaamheid

Duurzaamheid

De Groene Menukaart

Monumentale panden energiezuinig maken? Het lijkt een moeilijke opgave, maar er zijn genoeg mogelijkheden. Laat u inspireren door de door ons ontwikkelde Groene Menukaart. Kies uw gemeente en het type gebouw dat het meest met uw situatie overeenkomt en klik vervolgens alle mogelijkheden aan. U kunt de meest interessante mogelijkheden opslaan en u kunt ook een zelfscan invullen.

Verduurzaming blijft maatwerk: dus neem met uw ideeën vooral contact op met  adviseur. Twijfelt u over wie te vragen? Of wilt u uw eerste ideeën eens met ons doorspreken? Neem dan contact met ons op.

Energie besparen 

Vóór u aan verduurzaming gaat denken, is het handig om eerst te kijken naar mogelijkheden om energie te besparen. Denk daarbij aan goed onderhoud, kierdichting, ventilatie, isolatie e.d. Dit zijn de eerste stappen in verduurzamen van uw erfgoedpand.

Verduurzamen 

Bouw stap voor stap de maatregelen uit, passend bij de kwaliteiten en mogelijkheden van uw monumentale gebouw. Denk dus niet direct aan het dak volleggen met zonnepanelen of de veel geroepen term ‘nul-op-de-meter’, maar begin klein, koppel de mogelijkheden aan onderhoud of andere verbouwingen en bepaal van tevoren goed wat uw ambities zijn. 

Informatie

We geven u graag wat tips voor het energiezuiniger maken en verduurzamen van uw gebouw. Ook interessant is de waaier met tips voor duurzaamheid op onze pagina publicaties. Natuurlijk kunt u ook altijd contact met het Erfgoedloket opnemen als u meer informatie wilt.