Home » Kennisbank » Verduurzaming » Tips voor verduurzaming

Tips voor verduurzaming

Energiebesparing

 1. Gebruik uw gebouw! Als voorbeeld: vaak hebben historische gebouwen luiken. Door deze te sluiten kunt u veel warmte behouden! Ditzelfde kunt u bereiken met dikke gordijnen of goed aangemeten dupli-plissé-gordijnen. En maak gebruik van de bestaande schouw c.q. schoorsteenkanalen om (hout- of pellet-)kachels te plaatsen.
 2.  Zet de verwarming een graad lager en kleed u warmer. Het klinkt zo simpel, maar het verschil in stookkosten is heel groot!
 3. Bespaar op elektriciteitsverbruik. Bijvoorbeeld door LED-verlichting te gebruiken.
 4. Bespaar op gasverbruik. Verwarm alleen de ruimten die echt worden gebruikt.
 5. Onderhoud uw gebouw en de installaties. Zo ontdekt u sneller gebreken en gaan bouwmaterialen en installaties veel langer mee!
 6. Zorg voor goede kierdichting. Tocht is ontzettend oncomfortabel!
 7. Isoleer warmwaterleidingen.
 8. Isoleer de zoldervloer (zeker als uw kap niet geïsoleerd is).
 9. Laat u goed adviseren als u gaat verbouwen. Zorg ervoor dat alle details kloppen, zodat vocht en koude niet binnen kan komen

Overige verduurzaming

 1. Bespreek verduurzamingsmaatregelen met uw gemeente. Veel gemeenten hebben een Energieloket en u kunt ook via uw gemeente een vooroverleg aanvragen bij de monumentencommissie.
 2. Laat het Erfgoedloket Groningen u op weg helpen met het zoeken van (aanvullende) financieringen om de duurzaamheidsmaatregelen goed uit te voeren.

Bron: Folder Steunpunt Cultureel Erfgoed Drenthe