Herman Waterbolk (Erfgoedloket Groningen) en Corrie Boer (Monumentenwacht Groningen) werden vandaag verrast toen koning Willem-Alexander in Middelstum aanschoof bij een gesprek over herstel en versterking van erfgoed in aardbevingsgebied. Herman kreeg, naar aanleiding van een vraag van de koning, de gelegenheid om toe te lichten wat voor vragen er zoal bij het Erfgoedloket binnenkomen. Het loket, gefaciliteerd door Libau, bestaat bijna 5 jaar en heeft inmiddels zo’n 2700 vragen beantwoord. Vragen zoals deze komen regelmatig voorbij: ik zit in een versterkingsopgave en wil het beste voor mijn pand, maar raak het overzicht kwijt vanwege alle partijen die hier een rol in spelen, kunnen jullie mij helpen? Dit is ook een veel gestelde vraag: welke subsidiemogelijkheden zijn er voor de verduurzaming van een monument of welke subsidies er zijn voor karakteristieke panden?
Het voorbestaan van subsidies voor erfgoed in het bevingsgebied staat echter op losse schroeven. Herman greep de komst van de koning dan ook aan om aan te geven hoe slecht het zou zijn voor het behoud van de monumenten en karakteristieke panden in deze regio, als de subsidies komen te vervallen.
Corrie Boer van de Monumentenwacht Groningen hield richting de koning een hartstochtelijk betoog over het belang van het regelmatig inspecteren van de monumenten in het gebied, zodat er op tijd kan worden ingegrepen om (verder) verval te voorkomen. “Hoe beter de staat van een pand, hoe meer toekomst”, aldus Corrie. “We staan naast de tijdelijke eigenaar, van ons aller erfgoed. We zijn dan ook blij dat we door aanvullende subsidies vanuit het Erfgoedprogramma meer eigenaren in het bevingsgebied kunnen helpen.”
Herman en Corrie krijgen in hun dagelijks werk vaak te maken met de wanhoop en frustratie van de Groningers met bevingsschade en vinden het dan ook een goede zaak dat de koning kwam informeren naar de ervaringen van eigenaren van erfgoed en de vakmensen. “Mensen zijn ten einde raad en weten soms niet meer waar ze terecht kunnen. Dit vraagt om maatwerk, er moet voorkomen worden dat mensen zo wanhopig worden dat ze hun erfgoed roze schilderen zoals in Drieborg is gebeurd”, aldus Corrie en Herman. “Hopelijk draagt het bezoek van de koning snel bij aan een oplossing.”
Bron afbeelding: Dagblad van het Noorden