Home » Nieuws » Boerenschuren als woonruimte: een goede oplossing voor het monumentale erf?

Boerenschuren als woonruimte: een goede oplossing voor het monumentale erf?

Afgelopen week kwamen de boerenerven in het nieuws van de NOS voorbij.
Huizen bouwen op plekken waar vervallen boerenschuren staan. Het gebeurt nu al, maar het kan nog veel vaker, zo luidde het bericht. Volgens onderzoeker Edo Gies stoppen de komende jaren duizenden boeren met hun bedrijf waardoor er naar schatting 15 miljoen vierkante meter aan stallen en schuren leeg komen te staan.

Om verloedering tegen te gaan ziet Gies een oplossing in de herbestemming van leegstaande schuren tot woning. Iets wat ook steeds meer in trek lijkt bij monumentale boerderijen. Wanneer een schuur niet geschikt is voor herbestemming, kunnen er op dezelfde plek ook nieuwbouwwoningen worden neergezet. Maar, bouwen op een erf is complex en zeker als het een monument gaat.

Aanleiding voor de Erfgoedstem om hier dieper in te duiken. Ze vroegen Judith Toebast, specialist agrarisch erfgoed bij de RCE en Gitta op den Akker, directeur van het Boerderijenfonds, naar hun kijk op de bouw van woningen op boerenerven. Is deze ‘woonoplossing’ een positieve ontwikkeling voor het monumentale boerenerf?

Het volledige artikel vindt u hier.

Foto: Duncan Weiting